Serowe eksperymenty DRWaL-a

  • 1 sierpnia 2017, Robert Karp

Wakacyjne spotkanie DRWaL-a już za nami. Pozostało wspomnienie smaku świeżo zrobionego sera, pysznych domowych ciast oraz rodzinnej atmosfery.

Po Mszy Świętej, w której uczestniczyliśmy w bazylice hałcnowskiej spotkaliśmy się w gościnnym domu parafialnym. Spotkanie rozpoczęło się od zapalenia świecy i przypomnienia o obecności Chrystusa wśród nas. Rozmowy przebiegały w nieco luźniejszej – wakacyjnej atmosferze.

Gdy już nieco ucichły pierwsze powitalne rozmowy, a na stoły zostały wyłożone różne łakocie dla dzieci i dorosłych, państwo Markowscy zaprezentowali proces produkcji sera w domowych warunkach. Nie tylko zademonstrowali i omówili „krok po kroku” wszystkie czynności, ale również zachęcili do degustacji świeżych serów – zrobionych rano.

W czasie „przerw technologicznych” – związanych np. ze „ścinaniem” się sera –  pojawiła się okazja do wypicia kawy, herbaty i zjedzenia pysznego ciasta z borówkami, przyniesionego przez jedną z rodzin, oraz na spokojne pogawędki. Kiedy dorośli rozmawiali przy stole, młodsi bawili się w chowanego – każdy spędzał czas tak, jak lubi.

Świeżo zrobiony ser poszedł do degustacji. Smakował równie wspaniale jak te z rana. Potem jeszcze były rozmowy, pogawędki i sprzątanie tego, co było na stole.

I tak minął czas wakacyjnego spotkania. Zapraszamy na następne we wrześniu.

ks. Tomasz Gorczyński